Xarxa de transport públic accessible
Barcelona ja té una xarxa de transport públic de referència a Europa en termes d’accessibilitat. A TMB continuem treballant perquè tota la xarxa sigui més accessible per a tothom.
Et proporcionem informació i eines perquè puguis planificar més fàcilment els viatges segons les teves necessitats.
Visita la pàgina Eines d'accessibilitat.
També trobaràs tota la informació que necessitis en els següents apartats del web:
Xarxa de bus
Des del 2007, la xarxa de bus està adaptada completament per a persones amb mobilitat reduïda (PMR). Els autobusos de la flota disposen de seients reservats a l’interior i rampa d’accés al vehicle, així com sistema d’agenollament per facilitar-ne l’accés. Els nous vehicles disposen de seients més amples que milloren el confort.
Des del 2020, amb la incorporació de nova flota, les persones amb mobilitat reduïda disposen de noves millores d’accessibilitat com ara portes més amples i el desplegament d’una rampa que s’ajusta a l’obertura de les portes. La millora més destacable és la disposició enfrontada dels dos espais reservats per a cadires de rodes, escúters acreditats i cotxets infantils; a més a més, queda garantida la seguretat de la persona usuària en cadira de rodes gràcies a una barra de subjecció lateral i a unes cingles ajustables.
També s’ha treballat per millorar l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat visual. Les validadores de l’interior dels vehicles disposen d’una senyalització contrastada i en braille per a la seva localització, i el número de calca (número identificador del vehicle) es troba a la segona porta del vehicle i està contrastat en color i en braille.
Per millorar la infoaccessibilitat s’han instal·lat noves pantalles per fer arribar la informació a tothom amb la incorporació de lectura fàcil, millora en el temps de transició de lectura, el disseny dels caràcters i el so.
Pots consultar la normativa d’accés dels diferents elements de suport personal a la mobilitat a la pàgina Normativa d’ús del transport.
Trobaràs més informació a la pàgina Accessibilitat i mobilitat reduïda.
Xarxa de metro
Des de l’any 1992, s’aprofiten les construccions o rehabilitacions d’estacions de la xarxa de metro per millorar les condicions d’accessibilitat amb l’adaptació progressiva de totes les seves instal·lacions i infraestructures. Algunes d’aquestes mesures són: la implantació, a tota la xarxa, de distribuïdores amb sistema de navegació per veu, encaminaments per a persones amb discapacitat visual en moltes estacions o els ascensors que ja trobem a 153 estacions de les 165 que hi ha en total.
També disposem d’altres eines per facilitar l’ús de la nostra xarxa de metro. Des de 2012, i actualitzat l’any 2024, hi ha disponible el mapa en relleu de metro acompanyat de la guia en braille i tinta per a les persones amb discapacitat visual que s’ha fet en col·laboració amb l’ONCE Catalunya i que es pot trobar als Punts TMB.
Els trens s’han anat millorant al llarg d’aquests anys i amb la incorporació de nous. Tenen senyalitzades en vermell les portes d’accés i disposen d’avisador lluminós i acústic de tancament de portes i locució de propera parada.
Amb els nous trens s’ha millorat l’interior de l’espai reservat (més ample i confortable), incorporen cinturó, botó d’avís de baixada i senyalització a terra. La sensorització de l’espai reservat permet al conductor visualitzar si l’espai està ocupat per persones usuàries de cadira de rodes o escúters acreditats. Al primer i últim vagó (a la capçalera i cua del tren) s’ha instal·lat anell inductiu.
Els dispositius de comunicació i informació s’han col·locat a l’alçada que indica el Codi d’accessibilitat, la qual cosa permet que, en cas de necessitat, estigui a l’abast de tothom.
També incorporen pantalles amb informació d’elements de la propera estació, i incorpora criteris de lectura fàcil i disseny accessible a la vegada que dona informació dinàmica del servei.
Recorda que pots consultar l’estat dels ascensors a la xarxa de metro en l’apartat web de cada estació.
També tens a la vostra disposició al web TMB tota la informació de les estacions i enllaços no accessibles, així com als plànols que trobareu per tota la xarxa de metro.
Pots consultar l’estat dels ascensors a la xarxa de metro en l’apartat de cada estació i la normativa d’accés dels diferents productes de suport personal a la mobilitat a la pàgina Normativa d’ús del transport.
Més informació a la pàgina Accessibilitat i mobilitat reduïda.
Transports turístics
Atenció al client de TMB
T’oferim diferents canals d’atenció al client perquè puguis triar el que s’adeqüi millor a les teves necessitats.
- Punt TMB digital (oficina virtual): pots fer tràmits i gestions amb TMB per internet.
- Atenció presencial: t’atenem als Punts TMB d’informació i atenció o en qualsevol estació de metro i al bus.
- Accessibilitat al Punt TMB La Sagrera:
- Taula d’atenció preferent per a persones amb discapacitat, mobilitat reduïda i altres necessitats.
- Servei de videointerpretació en llengua de signes per a persones amb discapacitat auditiva.
- Anell inductiu.
- Encaminament fins a la porta del Punt TMB.
- A disposició, plànols de la xarxa de metro en relleu i guia en braille i tinta per a persones amb discapacitat visual.
- Accessibilitat al Punt TMB Sagrada Família:
- Taula d’atenció preferent per a persones amb discapacitat, mobilitat reduïda i altres necessitats.
- Servei de videointerpretació en llengua de signes per a persones amb discapacitat auditiva.
- Anell inductiu.
- Etiqueta NaviLens per a la seva localització.
- Encaminament fins a la porta del Punt TMB.
- Integració del gestor de torns amb la tecnologia NaviLens.
- A disposició, plànols de la xarxa de metro en relleu i guia en braille i tinta per a persones amb discapacitat visual.
- Accessibilitat al Punt TMB Universitat:
- Taula d’atenció preferent per a persones amb discapacitat, mobilitat reduïda i altres necessitats.
- Servei de videointerpretació en llengua de signes per a persones amb discapacitat visual.
- Anell inductiu.
- A disposició, plànols de la xarxa de metro en relleu i guia en braille i tinta per a persones amb discapacitat visual
- Accessibilitat al Punt TMB La Sagrera:
- Altres canals d’atenció: tens altres canals per contactar amb nosaltres: per telèfon, Twitter o Facebook Messenger.
- Guia de l’usuari: consells, normatives i condicions d’ús dels bitllets de metro i de bus.
- Normes i consells d’ús i convivència
- Respecteu els seients i els espais reservats per a persones que mereixen una atenció especial
- Accés de cadires de rodes, cadires de posicionament, escúters i caminadors i rollators. (penjar tríptic)
- Com es viatja en metro.
- .Com es viatja en bus
- Què és un aparada doble? El primer autobús que arriba a la parada s’atura al punt de parada. 1, sempre que li sigui possible. Si arriba un altre bus a la parada quan el punt de parada 1 està ocupat, aquest bus s’atura i agafa passatgers al punt de parada 2. El bus que ha parat al punt 2 no torna a aturar-se al punt de parada 1 i continua la seva ruta, excepte en el cas d’usuaris amb discapacitat visual. Si algun client invident amb discapacitat visual vol accedir a aquell bus, sí que s’aturarà en el punt de parada 1 tot i que el bus ja hagi parat en el punt 2.
- Normes i consells d’ús i convivència
- Preguntes freqüents: Informació bàsica sobre els nostres transports, serveis d’atenció al client, bitllets i normés d’ús, entre d’altres.